Regionalni projekat „ŠKOLA SVJETSKOG ETOSA“

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је IMG-2753-1024x561.jpg

Svaka škola iz različitih razloga nastoji oblikovati vlastiti profil i prepoznatljivost koju zajedničkim snagama gradi cjelokupna školska zajednica. S tim u vezi, ukoliko se osvrnemo na aktualni životni kontekst, tehnološke i društvene promjene koje se odvijaju na mikro i makro planu, vidimo da svaki mladi čovjek više nego ikada treba etičke, međureligijske i interkulturalne kompetencije.

Imajući na umu izazove današnjeg vremena, mnoge škole ulažu veliki napor kako bi osmislile i unaprijedile produktivan i tolerantan suživot u školi. U tim naporima poticanja nenasilnog ophođenja među učenicima/ama nemoguće je postići pozitivne dugoročne rezultate bez dobro osmišljenog koncepta učenja o etičkim vrijednostima. S obzirom da mnoge školske zajednice čine pripadnici/e različitih vjerskih zajednica ali i nekih drugih manjinskih identiteta, ovaj koncept neizostavno čine metodologije rada i učenja koje potiču procese multikulturalnog učenja i komunikacije.

Pružajući uvid u različite teorijske i praktične koncepte podučavanja i učenja o etičkim vrijednostima, ETOS Inicijativa nastoji svim zainteresovanim nastavnicima/ama kao i cjelokupnim školskim zajednicama staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete kako bi što uspješnije prevazišli aktualne izazove odgoja i podučavanja mladih ljudi.

„Škola svjetskog etosa“ je svaka škola koja je u svoj usvojeni plan i program integrirala različite tematske oblasti koje su u vezi sa svjetskim etosom. To su škole koje su uspješno pronašle puteve kako da vrijednosti svjetskog etosa uključe u svakodnevni život škole.

Ideje svjetskog etosa se konkretiziraju kroz sljedeće principe i vrijednosti:

  • Princip uzajamnosti koji se konkretizuje kroz „zlatno pravilo“: „Ono što ne želiš sebi, ne čini ni drugima!“
  • Princip ljudskosti: „Svaki čovjek mora ljudski tretirati onog drugog.“
  • Kultura nenasilja koja se konkretizuje strahopoštovanjem prema svakom živom biću.
  • Kultura solidarnosti i pravednosti
  • Kultura tolerancije, transparentnosti i istinoljubivosti
  • Kultura jednakopravnosti djevojčica i dječaka, muškaraca i žena.