Regionalni projekat „Moja priča je važna/My Story Matters“

TPO Fondacija sa partnerima; Austrijskim kulturnim forumom, Goethe Institutom, Francuskim Institutom i EU Delegacijom te u saradnji sa Centrom za interkulturalni dijalog iz Makedonije, Udruženjem „Ženske studije i istraživanje“ iz Srbije i Nevladinom fondacijom „Institut za socijalne inovacije“ iz Crne Gore pokreće projekat „Moja priča je važna“ u okviru kojeg želi zabilježiti autentične priče osoba koje su diskriminisane po bilo kojem osnovu, a  koje će stvoriti interes za drugo i drugačije te prostor za kritičko propitivanje, dijalog, razumijevanje i podizanje svijesti.

Na području Zapadanog Balkana je veliki broj osoba koje su stigmatizovane zbog svog nacionalnog, religijskog i seksualnog opredjeljena kao i na osnovu rodnog identiteta, izgleda, boje kože, područja na kojem žive i sl., te nisu u mogućnosti uživati svoja univerzalna ljudska prava.

Te osobe su u većini slučajeva žrtve diskriminacije i nasilja koja su motivisana govorom mržnje, predrasudama i stereotipima.

Zaštita svih diskriminisanih grupa i poštovanje ljudskih prava ključni su za pokretanje tolerancije i nediskriminacije na Balkanu. Postojeći stereotipi o vjerskim i etničkim manjinama ili prema LGBTQI zajednici doprinose jačanju nacionalizma, govora mržnje i radikalizma. Uz neophodnu i stalnu adaptaciju pravnih normi, potreban je pošten dijalog i podizanje svijesti kako bi se prevladale predrasude i negativne priče.

European union flag, official colors and proportion correctly. Vector illustration. EPS10.